Auteurs

MartijMartijn Adelmund verkleindn Adelmund
Martijn Adelmund (Bennekom, 1977) schrijft poëzie en verbeeldingsliteratuur. Hij werd bekend met zijn verhalenbundels Mysteries in Nederland (2005-2009) en schreef daarna ook romans en kinderboeken. De geïllustreerde jeugdroman Heksenwaan won in 2014 de Hebban-award; het vervolg Heksenkind het jaar daarna. Momenteel is hij stadsdichter van Wageningen en huisdichter van de Heksenwaag te Oudewater. Hij geeft trainingen en treedt regelmatig op. Een terugkerend thema in zijn werk is de grens tussen feit en fictie. Andere terugkerende thema’s in zijn werk zijn de dood, de kindertijd en de Tweede Wereldoorlog. Zie ook: www.martijnadelmund.nl. Voor de bundel Wonderlijk West-Friesland schreef hij een bloemlezing van de mooiste West-Friese spookverhalen.
(Foto: Robbert Kamphuis)

Judith van Lunsen en Josephine Vollbehr
Overal waar ze zijn speuren ze naar het verhaal achter de plek, en dan vooral in Noord-Holland. Judith en Josephine2Op de website lichtoplegenden.nl schijnen Judith en Josephine hun licht op volksverhalen, legenden en opmerkelijke geschiedenissen. Judith is werkzaam als beeldenmaker en filmer-fotograaf, Josephine werkt als journalist en tekstschrijver.
Met woord en beeld blaast het duo oude vertellingen weer leven in om hun publiek met andere ogen naar de eigen omgeving te laten kijken.
Zij werken aan een boek over Noord-Hollandes legendes, waarvan er een voorpublicatie is verschenen in de bundel Wonderlijk West-Friesland.

Ruud Borman
Foto Ruud Borman bijgesnedenArcheoloog en historicus Ruud Borman is gefascineerd door de schemergebieden in het verleden en gebruikt soms onbetreden en ongebruikelijke wegen om naar antwoorden op zijn vragen te zoeken.
Ruud was werkzaam in diverse musea als conservator en wetenschappelijk medewerker. Van zijn hand verschenen eerder een tiental boeken en honderden artikelen in tijdschriften en dagbladen over zijn vakgebied en hij is medeauteur van vele andere publicaties. Voor Fantastisch Verleden schreef hij Toverij & Toveressen, achtergronden van heksenvervolging in Nederland.
Hij woont met zijn vrouw Jessica in Arnhem.

Zie ook zijn weblog.

Caroline Synke
DSC00353Caroline is voormalig docent geschiedenis en werkt als leerlingbegeleider in het voortgezet onderwijs. Binnen de geschiedenis gaat haar interesse uit naar diverse tijdsperiodes zoals de late ijzertijd, de middeleeuwen en de 19e-eeuw, maar ook naar een onderwerp als gebruik en misbruik van de geschiedenis door de eeuwen heen. Onderdelen hiervan heeft zij verwerkt in de workshop ‘Zin en onzin van historisch onderzoek’, waarin ze ook geïnteresseerde leken wegwijs maakt in het ontsluiten van academische informatie.

Samen met Michiel de Nijs doet zij onderzoek naar het verleden van heidens Nederland en schreef zij over de voorchristelijke offerplaats in de Broekpolder in Noord-Holland voor het boek ‘Heilige bronnen in de Lage Landen’.

Michiel de Nijs
Michiel-GrootVan jongs af aan voelt Michiel de Nijs een diepe verbondenheid met het Hollandse landschap en haar geschiedenis. Inzichten die hij opdeed tijdens zijn studie Stedebouwkunde en met name de studierichting Landschapsarchitectuur, verweeft hij met persoonlijke intuïties tot een eigen kijk op het landschap. Dit is een kijk waarin de historie een belangrijke rol speelt: welke rol speelde het landschap in het spirituele leven van mensen vroeger en hoe uitte zich dat in het gebruik van het landschap? Voor het kwartaalblad ‘Balder’ van het Het Rad schreef Michiel tussen 2003 en 2014 een hierover een reeks artikelen, afgewisseld met artikelen en verhalen over andere thema’s op het gebied van spiritualiteit, geschiedenis en archeologie. Zijn visie op het landschap is tevens onderwerp van gesprek en handeling tijdens wandelingen door het Noord-Hollandse duingebied die hij regelmatig organiseert.

Bewaren