Toverij & Toveressen

OmslagVoorzijdeDefMensen noemen mij een heks, en daar van zelf onwetend zijnde,
leren zij mij om er een te zijn en beweren dat mijn kwade tong
door hun kwade taal daartoe gebracht
hun vee bespreekt, hun graan behekst
henzelf, hun knechten en hun kindjes aan de borst
Hier dwingen zij mij daartoe en doen mij deels daarin geloven

Heksen figureren tegenwoordig vooral in sprookjes, stripverhalen en thrillers. Het beeld van de lelijke, oude vrouw op een bezemsteel die een pact met de duivel heeft gesloten is daarbij nog steeds overheersend. Heksenvervolging speelt in ons collectieve bewustzijn echter nauwelijks meer een rol.

Toch is ook Nederland niet ontsnapt aan de heksenwaan. Wie waren de vrouwen (en een enkele man) die in ons land zijn vervolgd wegens ‘kwade toverij’? Hoe is het zover gekomen en hoe werd er op deze zwarte bladzijde teruggekeken in latere eeuwen?

Ruud Borman onderzoekt de rol van kerk en staat en de virulente vrouwenhaat die uit de gebeurtenissen spreekt.
Hij werpt daarnaast ook de vraag op of sommige ‘toveressen’, vrouwen die een sociale en medische functie vervulden in een tijd dat geneeskunde nog op een laag peil stond, wellicht hun kennis van kruiden kunnen hebben misbruikt om anderen te schaden. Ook betoogt hij dat er toveressen zijn geweest die onder invloed van hallucinogenen daadwerkelijk geloofden dat ze in een ‘andere wereld’ konden komen.

Ruud Borman is gefascineerd door de schemergebieden in het verleden en gebruikt soms onbetreden en ongebruikelijke wegen om naar antwoorden op zijn vragen te zoeken. Als archeoloog en historicus raadpleegt hij zowel oude als nieuwe onderzoeksresultaten en betrekt hij ook mythen en sagen in zijn navorsingen.

Achtergronden van heksenvervolging in Nederland
Auteur: Ruud Borman
ISBN: 9789082432909
Aantal pagina’s: 96
Status: leverbaar
Prijs: € 17,50

Bestellen (betaling via overboeking, gegevens ontvangt u na invullen van het formulier per e-mail):

Nota Bene bij bestellingen vanaf € 17,50 worden er (binnen Nederland) geen verzendkosten berekend. Daaronder komt er € 1,50 verzendkosten bij.

Boekhandels die het boek willen bestellen, kunnen contact opnemen via info@fantastischverleden.nl of 06-29034788. Boeken zijn direct uit voorraad leverbaar  en worden verstuurd via PostNL brievenbuspost.

Recensies:
Hebban
Historiek
Wiccan Rede
CirceWicca
DeBoekensalon
Leesambassadeur